Helmikuu 2024 on kuukausi, jota Suomen kokkimaajoukkue on odottanut neljän vuoden ajan. Silloin Stuttgartissa järjestettävät IKA Culinary Olympics, tutummin kokkiolympialaiset, keräävät yhteen maailman parhaat kokit näyttämään kykynsä. Joukkueenjohtaja Katja Tuomainen ja joukkueen kapteeni Kari Julin kertovat, miten joukkue on valmistautunut haasteeseen.

“Harjoittelu on ollut intensiivistä”, sanoo Tuomainen. “Koko tiimimme valmistautuminen on ollut vertaansa vailla. Kuten urheilijat treenaavat tuntikausia saavuttaakseen huippukuntonsa, olemme mekin viettäneet pitkiä päiviä keittiössä hioen reseptejämme ja vahvistaen tiimityöskentelyämme. Jokainen liike keittiössä on tarkkaan harkittu, jokainen annos on harjoiteltu kymmeniä kertoja.”, Tuomainen kertoo.

Joukkueen kapteeni Kari Julin painottaa joukkuehengen merkitystä. “Vaikka jokaisella meistä on omat vahvuutemme ja erikoisuutemme, kokkiolympialaisissa menestys vaatii tiivistä yhteistyötä.”

Stuttgartin kisat ovat erityisen tärkeät Suomen kokkimaajoukkueelle. Viime kisat olivat opettavainen kokemus, ja nyt joukkue on päättänyt näyttää, että Suomi kuuluu kisojen podiumille. “Olemme valmistautuneet paremmin kuin koskaan”, sanoo Julin. “Odotuksemme ovat korkealla, mutta tiedämme myös, että kilpailu on kovaa.”

Suomen joukkueen vahvuus piilee kotimaisissa raaka-aineissa ja inspiraatiossa, joka ammennetaan suoraan Suomen luonnosta. “Käytämme paljon sesongin mukaisia kasviksia ja hedelmiä, sekä kotimaisia proteiineja. Suomen neljä vuodenaikaa tarjoavat meille ainutlaatuisen paletin ja kun astumme kisakeittiöön, otamme mukaamme pienen palan Suomen luontoa.”, sanoo Julin.

Kestävä kehitys on ollut joukkueen sydämessä alusta alkaen. “Kun puhumme kotimaisista raaka-aineista, puhumme myös kestävästä kehityksestä”, sanoo Tuomainen. “Valitsemme tuottajamme huolellisesti, panostamme lähiruokaan ja pyrimme vähentämään hävikkiä. Jokainen annos on suunniteltu niin, että se kunnioittaa ympäristöämme.”

Tuomainen ja Julin ovat molemmat kiitollisia saamastaan tuesta. “Suomen ruokakulttuuri on kasvussa, ja olemme saaneet paljon kannustusta ja tukea niin yhteistyökumppaneiltamme kuin yksittäisiltä ihmisiltäkin”, sanoo Tuomainen. “Se antaa meille uskoa siihen, että voimme tuoda kultamitalin kotiin.”