Suomen salainen ase: timanttinen assari

Kokkimaajoukkue on skarpannut tätä päivää varten erittäin hyvässä hengessä. Joukkueen sisällä on kuitenkin ajoittain kilpailtu kiivaasti. Paikka lämpimässä keittiössä on kokille kuin paikka auringossa.

Tulikokeen suorittavat tänään Mikko Pakola (kuvassa vasemmalla), Aki Kinnunen, kapteeni Kristian Vuojärvi, varakapteeni Jarkko Pulkkinen, Samuel Mikander ja Simo Pietarinen.

Suomi salakuljettaa keittiöön kuitenkin valtavan panoksen assistentin muodossa, sillä äijävoittoisen lämpimän joukkueen tiimin täydentää assistentti Jenni Bergström.

– Tämä on joukkuepeliä, ja jokainen tehtävä on hoidettava. Olen tiskari, mutta pidän samalla langat käsissäni, Bergström kertoo ammattiylpeyttä äänessään.

Olympialaisten lämpimässä keittiössä ei seiso valmentaja tai joukkueenjohtaja kellokallena, vaan Bergström tarkkailee kollegoidensa työskentelyä ja opastaa raiteille, jos joku näyttää hukkaavan punaisen langan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Assistentti Jenni Bergström, rautainen ammattilainen ja joukkueen äitee.

– Kun oikein keskittyy, saattaa vaikka unohtaa työvälineitä pöydälle. Huomaan kaiken sellaisen paremmin, kun tarkkailen työskentelyä tiskin lomassa.

 

 

Kilpailussa arvostellaan myös keittiötyöskentelyä: hygieniaa, ilmapiiriä keittiössä, raaka-aineiden hyödyntämistä… Siisteys on näissä kisoissa puoli ruokaa! Lisäksi keittiötuomarit poikkeavat vähän väliä seuraamassa kokkien suoriutumista ja tiimityöskentelyä. Silloin Bergström korottaa äänensä ja varoittaa lähestyvästä tuomarista.

Valmistautuminen tikissä

Kisapäivän aamun voisi kuvitella olevan täynnä hermostunutta hyörinää. Ei silloin, kun ammattilaiset ovat asialla. Kokkileijonat aloittivat kuorma-auton pakkauksen jo illalla, ja aamulla se viimeisteltiin kuljetuskuntoon.

Päätyö aamulla oli kuitenkin kokoontua yhteiselle brunssille kohottamaan kisahenkeä. Brunssilla oli aikaa käydä rauhassa läpi lämpimän keittiön suoritusta. Sen jälkeen oli vuorossa happihyppely.

Samaan aikaan kun kirjoitan tätä blogia, joukkue kaikkine assistentteineen on messuhallin takaovella purkamassa kuormaa. Kisakeittiön saa ottaa haltuun paikallista aikaa klo 11.30 ja tuomarit käyvät tarkistamassa misat (esivalmistellut raaka-aineet) ennen kuin kilpailu klo 13 käynnistyy.

Tsemppiä tarvitaan tänään, kun mielessä on vain yksi asia: kirkkain kulta. Näissä kisoissahan ei riitä, että saa kultaa, vaan se pitää saavuttaa korkeimmilla pisteillä, jotta saa voiton kotiin.