Sinisimpkuat kermaisessa sitruunatimjamiliemessä

Ainekset:

1 kg sinisimpukoita

1 iso sipuli

1 kpl valkosipulin kynsi

3 rkl voita

2 kpl sitruunaruohoa

2 dl kuivaa valkoviiniä

2 dl ranskankermaa tai kuohukermaa

muutama oksa sitruuna timjamia

ripaus suolaa

Persilja tai korianteri silppua maun mukaan.

Valmistusohjeet:

  1. Puhdista simpukat ja raaputa veitsellä kuorista irtoava aines. Kopauta jo avautuneet simpukat pöytään. Ota talteen vain sulkeutuvat simpukat ja heitä avoimeksi jäävät pois.
  2. Sulata voi laakeassa paistokasarissa, lisää sipulisilppu, hakattu sitruuna ruoho ja sitruunatimjami.
  3. Kuullota, lisää viini ja suolaa. Laita kaikki simpukat kasariin. Keitä kannella suljetussa kasarissa voimakkaasti n. 5 minuuttia ja ravistele kasaria välillä.
  4. Kun simpukat ovat avautuneet, ovat ne valmiita.
  5. Annostele simpukat reikäkauhalla kuumille syville lautasille. 
  6. Lisää liemen joukkoon kerma, kiehauta, kaada liemi simpukoille ja ripottele persiljasilppua tai korianteri silppua päälle.
  7. Tarjoile simpukat tuoreen patongin, ranskalaisten ja majoneesin kera.

Ranskalaiset perunat

Ainekset:

500g kiinteitä perunoita 

2tl suolaa

1 l rypsiöljyä uppopaistamiseen

Valmistusohjeet:

  1. Leikkaa perunat pitkittäin suikaleiksi. Pane perunatikut likoamaan kylmään veteen noin tunniksi.
  2. Kuivaa perunat huolellisesti. 
  3. Kuumenna öljy ensin 160-170-asteiseksi ja friteeraa ranskalaisia erissä 3 minuuttia.
  4. Nosta reikakauhalla kuumasta öljystä ja laita valumaan paperin tai keittiöpyyhkeen päälle.
  5. Kuumenna öljy 180-asteiseksi ja paista vielä n. 3 min, kunnes ranskalaiset ovat sisältä kypsiä ja pinnalta rapeita. 
  6. Nostele valmiit ranskalaiset reikäkauhan avulla valumaan talouspaperille. Mausta suolalla ja tarjoa heti.
  7. Voit käyttää myös pakasteranskalaisia, nekin ovat ihan hyviä ja säästävät aikaa.