Kultaa, kultaa – tuleeko vielä kerran kultaa?

 

Kokkiolympialaisten pistelaskutapa ei ole kaikkein helpoimmin hahmotettava. Kisoissa on kolme osiota, joissa kussakin on jaossa 100 pistettä, mutta mitaleita niistä jaetaan silti vain kaksi. Lämmin keittiö oli Suomelle huikea menestys, ja myös Culinary Artin ja Pastry Artin muodostama kylmän pöydän kokonaisuus osoittautui kullan arvoiseksi.

Kun kaikki pisteet on ynnätty, on lopullisen tulosjulkistuksen aika. Silloin kultaa tienanneiden maiden rinnalle voi periaatteessa vielä nousta joku sellainen, jolla on erittäin vahva hopea ja vahva kulta. Yhteispisteet ratkaisevat.

Suomen kanssa vahvoilla ovat kultaa lämpimästä keittiöstä saaneet Ruotsi, Norja ja Saksa. Kultaa lämpimästä keittiöstä ovat saaneet myös Kanada, Tanska, Sveitsi ja USA. Mutta onko kaikilla näillä mailla saumaa kärkeen? Kaikillapa ei ole kultaa kylmästä pöydästä. Ainakin Kanada näyttäisi putoavan pois kärkikahinoista.

Myös Kiina, Singapore ja Islanti ovat kaikki hyvin vahvoja maita. Ne kilpailivat lämpimässä keittiössä vasta tiistai-iltana, joten mitalien värit selviävät seremonioissa samalla kun lopulliset tulokset.

Pari sanaa pistelaskusta

Lämpimän keittiön pisteistä puolet tulee mausta. Toinen puoli on keittiötyöskentelyä, siisteyttä, hygieniaa ja hävikinhallintaa. Tässä kaikessa Suomi oli todella vahva, puhumattakaan hyvästä fiiliksestä ja tyynestä tekemisen rytmistä, joka välittyi keittiöstä.

Lämpimässä keittiössä joukkueita hillitään muuntelemasta annoksia sillä, että annoskuvat pitää toimittaa viikkoja ennen kisaa, ja jos kilpailuannokset poikkeavat kuvien annoksista, ropisee miinuspisteitä.

Edellisten olympialaisten voittaja Ruotsi näyttää saavan hellää käsittelyä: joukkueen lämmin keittiö arvioitiin kullan arvoiseksi, vaikka ruoat tarjoiltiin eri lautasilta kuin ennakkokuvissa. Myös serviisissä oli suuria vaikeuksia – alkuruokia odotettiin yli tunti – ja kypsyydet olivat epätasaisia. Tuomareille on silti voinut sattua hyvät annokset, saivathan he 110 annoksen joukosta sattumanvaraisesti valikoituneet lautaset maisteltavakseen.

Kylmässä pöydässä arvosteluperusteena ovat ulkonäkö ja herkullisuus, mutta vain reseptiikan pohjalta. Culinary Art -kokonaisuus hyytelöidään, jotta syötävät säilyvät syötävän näköisinä kokonaisen päivän.

Pastry Art taas on sokeritaidetta, joka ei vaadi hyytelöintiä. Tuomareiden ei pitäisi maistaa edes pienimpiä petit fours -palasia, mutta on tyypillistä, että ne leikataan kahtia, jotta nähdään, etteivät ne ole muovia. Useat silmäparit todistivat maanantaiaamun tuomarikierroksella, että tuomarit myös maistoivat Suomen petit fours’ia, mutta maistamisen ei saisi antaa vaikuttaa arvosteluun.

Tulosten aika

Tuloksia on luvassa keskiviikkona 26. lokakuuta Saksan aikaa klo 8.30 alkavassa päättäjäisseremoniassa. Kisan luonteeseen kuuluu, että vain kolmen parhaan kansallisen joukkueen pisteet julkistetaan palkintojenjaossa. Suomi on tietysti tuossa joukossa, olemme varmoja siitä. Jos ei ole, jännättävää riittää pidemmälle iltapäivään (tai päivienkin päähän, jos huonosti käy). Manuaalinen tulospalvelu ei ole ihan tätä päivää.