Klassinen parsakeitto ja juustomousse 10 hengelle

Juustomousse

250 g kermajuustoa, raasteena
3 kpl kokomunaa
4 kpl keltuaista
80 g kermaa
suolaa
valkopippuria
-kertakäyttö alumiinivuokia n.10 kpl
-paisto 150-170 C 10-15 minuuttia / kauniin vaalean ruskeiksi.
Parsakeitto

1 kg parsaa (keittäminen:1 l vettä,80 g voita, sitruunanmehua ja suolaa)
200 g vaaleita liemijuureksia (palsternakkaa, selleriä ja sipulia)
100 g voita
100 g vehnäjauhoja
4 dl kuohukermaa
3 kpl keltuaisia
suolaa
valkopippuria

  • Kuori parsat ja leikkaa ne puolesta välistä poikki.
  • Keitä nupulliset osat noin 15 minuuttia, ota liemi talteen ja jäähdytä parsat nopeasti murskatun jään avulla. Viipaloi melkein kaikki parsat, jätä muutamat nuput koristeeksi.
  • Sulata rasva kattilassa ja lisää pieneksi pilkotut liemijuurekset ja parsan kannat.
  • Mausta ja lisää sitten jauhot.
  • Lisää parsan keitinliemi ja keitä hiljalleen noin 25 minuuttia.
  • Tarkista maku. Sekoita kerma ja keltuaiset astiassa ja kaada siivilöity keittopohja päälle ohuena nauhana. Siirrä kattilaan takaisin.
  • Saosta kevyesti keitto EI saa kiehua.
  • Vaahdota keitto vielä kermavaahdolla ennen esille laittoa. Aseta mousse lautaselle lisää keitto ja koristele parsan nupuilla ja tuoreella kirvelillä.