Joulukuun resepti, Mantelikakku, karpalovaahto ja suolakaramellikastike

Pastry chef Pinja Paakkonen suosittelee joulun juhlavaksi jälkiruoaksi mantelikakun ympärille rakentuvaa kokonaisuutta karpaloista ja suolakinuskista. Hapokkaat karpalot ja makea karamelli sopivat täydellisesti toisilleen!

Karpalovaahto

3 dl soseutettua karpaloa
200 g luonnonjogurttia
1 dl sokeria
2 liivatelehteä
½ kananmunan valkuainen

1. Liota liivatteet kylmässä vedessä. 
2. Kuumenna 1/3 karpalososeesta ja liota joukkoon liivatelehdet. 
3. Sekoita kaikki aineet yhteen ja kaada sifoniin. 
4. Lisää sifoniin patruuna ja laita massa jääkaappiin odottamaan.

Suolakaramellikastike

1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 nokare voita
sormisuolaa

1. Lämmitä kattilassa kerma kiehuvaksi.
2. Laita sokeri toiseen kattilaan miedolle lämmölle ja anna sulaa. Käytä korkeaa kattilaa, jotta karamellilla on kiehumisvaraa. Kun sokeri alkaa ruskistua, sekoita, jotta kaikki sokeri sulaa tasaisesti. Älä sekoita liikaa, jotta se ei ala kiteytyä. 
3. Kun sokeri on kullanruskeaa, kaada päälle kuuma kerma ja sekoita. Anna poreilla hetki. 
4. Ota pois levyltä ja lisää voinokare sekä sormisuolaa.

Mantelikakku

150 g voita
1 dl mantelijauhoja
3 dl tomusokeria
2 dl vehnäjauhoja
5 kananmunan valkuaista

1. Laita uuni lämpiämään 180°c. 
2. Ruskista voita kattilassa, kunnes se on kullanruskeaa. Siivilöi se toiseen astiaan jäähtymään.
3. Sekoita keskenään mantelijauho ja tomusokeri. Siivilöi vehnäjauho joukkoon. Lisää huoneenlämpöinen ruskistettu voi ja sekoita. Lisää kananmunan valkuaiset pienissä erissä sekoitellen taikinaan. 
4. Laita taikina vuokaan ja paista noin 10 minuuttia.

Tarjoilu:

Leikkaa annospala mantelikakusta ja lisää viereen vaahto sifonista. Kaada lämmin karamellikastike mantelikakun päälle ja koristele annos halutessasi jäisillä karpaloilla ja syötävillä kukilla.