Joulukuun herkut Aki Kinnusen ja Janne Töllisen tapaan

Muikunmätimousse

100 g valutettua muikunmätiä
2 dl smetanaa
1 dl ranskankermaa
1 salottisipuli
5 oksaa tilliä
1 rkl sitruunan kuorta
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Vatkaa smetana ja ranskankerma vaahdoksi esimerkiksi yleiskoneella.

Pilko sipuli ja tilli erittäin hienoksi.

Sekoita mäti ja muut ainekset vaahdon joukkoon.

Mausta suolalla ja pippurilla, maista ja siirrä kylmään odottamaan tarjoilua.

Fenkolinäkkileipä

15 g fenkolinsiemeniä
1,5 dl maitoa
5 g hiivaa
20 g voita
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja

Paahda fenkolinsiemeniä pannulla kunnes ne ottavat hieman väriä ja jauha ne hienoksi pölyksi.

Laita maito, sulatettu voi, hiiva ja suola yleiskoneen kulhoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.

Lisää kuivat aineet ja vaivaa yleiskoneessa puolella teholla n. 5 minuuttia kunnes taikinassa on sitkoa ja se on kimmoisaa.

Peittele taikina kelmulla ja laita noin tunniksi kylmään.

Pyöritä taikina pastakoneella toiseksi tai kolmanneksi ohuimmalla (riippuen pastakoneesta). Leikkaa levyt pellin pituisiksi ja sivele kylmällä vedellä. Pistele haarukalla reikiä pintaan ja ripottele päälle fenkolinsiemeniä ja sormisuolaa. Painele ne hellästi kiinni näkkärin pintaan.

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Jos tuntuu, että näkkäri ei ole tarpeeksi rapsakkaa, käännä levyt ja paista vielä pari minuuttia.

Kun leipä on jäähtynyt, murra siitä sopivan kokoisia paloja. Voit lusikoida mätimoussen palojen päälle ja tarjoilla tapas-tyyppisesti pieninä suupaloina tai dippailla moussea kulhosta näkkärisiivuilla.

Tyrni-konjakkisinappi

1 dl     tyrniä
1 dl   sokeria
1 rkl   vettä
1 dl     sinappijauhetta
1 dl     kermaa
1/2 rkl perunajauhoa
2       munaa
1 tl   viinietikkaa
3 rkl   konjakkia

Kiehauta tyrni, vesi ja sokeri, anna kiehua hetki kattilassa. Soseuta ja siivilöi toiseen astiaan.

Laita sinappijauhe, perunajauho, kerma, munat ja viinietikka kattilaan. Lisää tyrnisose ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja lisää lopuksi konjakki.

Purkita valmis sinappi.