Metsäsienipuuro

Metsäsienipuuro

Herkullinen syksyinen lisuke tai alkuruoka Atte Lassilan tapaan.

1 iso banaanisalottisipuli
1 solo-valkosipuli tai 3 valkosipulin kynttä
200 g sieniä, esimerkiksi tatteja tai kantarelleja
3 dl emmervehnäriisiä tai spelttihelmiä
2 dl valkoviiniä tai 0,25 dl valkoviinietikkaa
6 dl vahvaa sieni- tai porolientä (sieniliemen ohje alla)
100 g parmesanjuustoa
50 g mascarponejuustoa tai smetanaa
50 g voita
rypsiöljyä
suolaa
(kylmäsavuporoa)

Aloita hienontamalla salottisipuli ja valkosipuli. Leikkaa sienet sopiviksi suupaloiksi.

Kuullota salottisipuli ja valkosipuli kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää viljariisi ja kuullota hetken verran lisää. Lisää valkoviini tai etikka. Keitä kunnes viini on lähes haihtunut ja lisää liemi. Keitä viljasta riippuen noin 20 minuuttia (pakkauksessa on suuntaa-antava keittoaika). Viljassa saa olla hieman purutuntumaa, mutta liian raa’aksi sitä ei kannata jättää.

Viljan kypsyessä paista metsäsieniin kuumalla pannulla öljyssä hyvä väri. Kun vilja on sopivan kypsää, lisää siihen parmesanjuusto, mascarpone tai smetana, voi, paistetut sienet ja sopivasti suolaa. Tarvittaessa notkista kuumalla liemellä, jos puuro paksuuntuu liikaa. Tavoitteena on kostea, risottomainen koostumus. Annoksen kruunaavat ohueksi leikatut kylmäsavuporosiivut.

Sieniliemi

300 – 500 g ohueksi siivutettuja sieniä (paras liemi tulee tateista tai kantarelleista mutta voit käyttää lähes mitä tahansa sieniä. Kokeile esim. kantarellien ja herkkusienten yhdistelmää)

7 dl vettä

Paista kuumalla pannulla väriä sienisiivuihin. Yhdistä kattilaan tai kasariin kylmä vesi ja sienet. Keitä 20-60 minuuttia, jonka jälkeen peitä kattila kelmulla. Jätä liemi muhimaan huoneenlämpöön yön yli. Seuraavana päivänä siivilöi liemi tiheän siivilän läpi. Mausta tarvittaessa suolalla.